GRAD VRANJE NEMA REŠENJE ZA POLJANICU

Ići dole

GRAD VRANJE NEMA REŠENJE ZA POLJANICU

Počalji  Aca BPU taj Pon Jul 25 2011, 19:32

Sedište Pčinjskog okruga je Vranje, grad na jugu Srbije. Poput Kragujevca, Novog Sada, Niša...sada se taj okrug zove grad Vranje, a sve po uzoru na Beograd, koji možda i može tako da se naziva jer mu iz vrlo jasnih razloga ne odgovara pozicija okruga. Tačnije, ne odgovara njegovim funkcionerima. Ja neznam da li neko može da razgraniči grad od sela, grad od gradića ili jedan grad od drugog, kad udaljene pa i seoske sredine naziva teritorijom grada (bilo kog). Kako može Mladenovac biti sastavni deo Beorada (ili Lazarevac, Barajevo) kad je to udaljena sredina u dubini Šumadije?! Tako i Vranje. Gde je Trgovište i Bosilegrad a gde Poljanica? Pa to su em različite em udaljene sredine i naravno i obavezno - napuštene i zapuštene. Zašto? Zato što takozvani Grad Vranje ponižava udaljenu okolinu, tako što deli neka sredstva na kašičicu, što navodno nešto radi u tim sredinama a zapravo se sprda. Pottoši izvesnu količinu goriva, zapravo neznatnu, mašina radi nekoliko sati što je dovoljno da se kaže da je nešto rađeno. Bez ikakvog plana i projekta, bez stručnog osoblja, bez organa reda, bez nadzornog organa. Još se neko nađe pametan pa stane na sred puta i neda buldožeru da prođe... Ljudi moji, ova država jeste propala i nezna se ko pije ko plaća i koliko, ali nije divlji zapad. Ko sme da austavi javne radove na javnom putu?! Naravno, radi se o selu Uševcu, zaboravio sam na početku da napomenem. Izvesni Mihailo Stanković (Mića Komita), Slađan Ilić i još neko. Pa zna se ko su ti ljudi, mogu da zaplaše polupismene ljude ali ne svakoga. Zar zar nije ovo malo providno i zar ne liči na dogovor? E sada, između koga i kako -ne mogu pouzdano da tvrdim. Eto kako su navodno Uševčani nesložni, kao da baš svi ne žele upotrebljive puteve i most na Veternici. Nisu svu Uševčani takvi, već grupa bolesnika koja to radi decenijama u dogovoru sa pojedincima, neću nikoga dalje da imenujem. Ne zato što se bojim da će me neko tužiti, voleo bih da neko to učini pa da na sudu to raspravimo pred medijima.
Ne sme i ne može se reći "videćemo ovo, videćemo ono", nije to privatna već javna stvar. Mesna zajednica ne može doneti Odluku i započeti nekakve radove a da za to predhodno nisu obezbeđena sredstva i stručni ljudi.
Grad Vranje zapravo ne samo da nema rešenje za Poljanicu, već nema ni volje ni želje da je spasi od sve češće migracije do potpunog gašenja. Ne želi čak ni da prihvati alternativna rešenja, traži se samo mehanizacija i nafta, kao i vrlo malo materijala. Zanima me koliko je goriva utrošeno u Uševcu ove godine do danas, koliko tona nafte za zemlajne radove od oko jednog kilometra i pola dnevnice za jednog radnika. Šta bi bilo da see tražilo dva kolometra asfalta, koliko je realno potrebno, i građevinski materijal za dva mosta i jedan propusni kanal (nisu to mostovi upravom smislu već mali mostići), kao i desetak uličnih svetiljki. Koliko to miliona evra košta?
Ali zato se neće štedeti gorivo ni druga sredstva kada budu bili organizovani izbori, upravo u selima gde se navodno nešto radilo. Šta znači prosecanje i širenjea puta buldožerom ako se ne nasipe kamen i ne utaba valjkom? Ne znači ništa, samo velika kaljuga čim padne prva kiša. A kada budu bili održavani izbori, za biračkim kutijama, za šta se dobro plača, stajaće poznata lica. Upravo oni koji ometaju napredak sopstvenog sela. Priča već viđena više puta. Na žalost, pravo glasa ima samo mali broj građana, ali on se poveća pa se pojavi cifra mnogo veća od realne. Nisam hteo da politizujem, ali politika se uvlači u svaki segment, nezaobilazna je, i ne mogu da je ne spomenem. Mogu biti isključen sa ovog foruma, sve je moguće, ali ostatak života ću provesti u borbi dozvoljenim pravnim sredstvima da se jednom prekine ta farsa, to foliranje i zaluđivanje naroda Poljanice. Mislim da je kap davno prelila čašu, pustio sam da još jednom pokažu svoje pravo lice, pustio sam da me još jednom slaže ta politika koja je mnoge porodice primorala da napuste svoja ognjišta i da ovaj prelep kraj opusti.
Stalno, gotovo svakog dana, neću im dati mira, obilaziću Ministarstvo po ministartvo, medij po medij, forum po forum...sve dok ne izašđe (ne) delo na videlo i dok se jednom ne izvrne istina na leđa i vidi joj se pravo lice.
Beskrajno besan, ljut i razočaran, šaljem pozdrav svima na forumu. Aca
avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 52
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: GRAD VRANJE NEMA REŠENJE ZA POLJANICU

Počalji  Arsa taj Uto Nov 01 2011, 18:25

Немој само да је Врање по узору на Београд,све оде за Београд само ми нећемо.Беше Врање Швајцарска на југу Србије!

Arsa
Admin

Broj poruka : 15
Datum upisa : 09.02.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: GRAD VRANJE NEMA REŠENJE ZA POLJANICU

Počalji  Aca BPU taj Uto Nov 01 2011, 22:58

Ja ne pišem o Vranju nego o Poljanici, i o tome da grad Vranje, kao jedinica lokalne samouprave, nema rešenje, ili ne želi da ga ima za Poljanicu. Ko ovde spominje Beograd?! Ne razumem kakvi su ovo komentari sa po jednom nedorečenom i nejasnom rečenicom. Neznam o kakvom se uzoru na Beograd radi, da sve iz Srbije ode za Beograd, to je glavni grad naše države, tako i sve iz Poljanice ode za Vranje. Neznam kada to Vranje beše Švajcarska na jugu Srbije, ali vidim po statistici koliko je Poljanica imala stanovnika 1948. godine, koliko se taj broj smanjivao iz decenije u deceniju, i koliko stalnih stanovnika sada ima Poljanica. O čemu to uvaženi gospodin Arsa piše, o Beogradu, Vranju, Poljanici ili o Švajcarskoj? Neznam ni šta time želi da kaže, "beše"? Beše nekad Mitke i Koštana, i Belo Lenče i Mile Pile, ali njih više nema.
avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 52
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: GRAD VRANJE NEMA REŠENJE ZA POLJANICU

Počalji  Arsa taj Sre Nov 02 2011, 09:44

Зна Арса зашто је тако написао,знају и много "Пољаница" у Србији.Поштовани господине Ацо,верујем да знаш
да сва средства из локалних самопурава почев од пореза републичког,разноразних такси иду у Београд,па све приватизације предузећа се завршавају у престоници а градовима се враћа на кашичицу и ту је проблем
што се у Београд све даје а у унутрашњост Србије врло мало.Да ли је нормално да Београд годишње потроши око 10 милиона евра за концерте а ми са југа Србије немамо ни за основне потребе.Ту је проблем миграције и сада се неки досетили за децентрализацију Србије,сада када је "кућа празна"...Зашто сам написао Швајцарска? Па сви су за Врање говорили да је то Швајцарска на југу Србије.Врање је имало преко 20 хиљада радника а сада можда неких 5-6 хиљада.Ко зна зашто је тако нека ми одговори.

Arsa
Admin

Broj poruka : 15
Datum upisa : 09.02.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

U PRAVU SI ARSO, NISAM TE RAZUMEO

Počalji  Aca BPU taj Sre Nov 02 2011, 15:46


Jeste Arso, sve što si rekao je tačno. Ja stvarno ono prethodno nisam razumeo. Sad mi je jasno u u potpunosti se slažem sa tobom. Nikada neću biti na strani Beograda već svog zavičaja. U Bogradu se čak i iživljavaju, pet puta asfaltiraju jednu ulicu, prvo kad je prvi put, pa onda kopaju za podzemne električne vodove, pa za vodovod, pa za kanalizaciju, onda za neki optički kabl...troši se mnogo novca. I meni je već muka od te Beogradizacije, mada ja ne živim u Beogradu, gradu, već 20. km južno od centra grada, uz samu Avalu. Ali nisu za to krivi staanovnici Beograda i njegove okoline, već centralizovana vlast, nebitno koja, da ovo ne bih politizovao. Loš je izborni sistem, većina, i to ogromna većina narodnih poslanika je iz Beograda, i logično, svako vuče za sebe.
Znam da je Vranje jedno vreme bio "mini Švajcarska na jugu Srbije", radile su mnoge fabrike, da ih ne nabrajam, znamo obojica koje. Imale su sopstveni prevoz radnika, radilo s u tri smene, u Golemom Selu je uspešno radio pogon Yumko, sa oko 450. radnika. Govorilo se o mogućnosti otvaranja novih pogona "Simpo" i "Koštana" u Poljanici, mnogi su počeli da s vraćaju, ali onda se desi onaj krvavi rat, sankcije...i sve propade. U tu takozvanu regionalizaciju nimalo ne verujem, nisam dublje zalazio u nju, ali sam način kako su to zamislili mi ne uliva nikakvu nadu. Međutim, ukoliko neko, neka vlast, šta ja znam, ne počne da ozbiljno radi (ne samo da razmišlja) na decentralizaciji svega u ovoj državi, neće biti dobro. Poljanica je samo jedan deo Srbije koji se polako ali sigurno gasi, tako je u mnogim delovima zemlje, neka sela već odavno i ne postoje. Ni ja ni ti tu ne možemo ništa da promenimo, znaš ono, kad je beda u kući, ukućani se svađaju i svaljuju krivicu jedni na druge, a niko od njih nije kriv -jer NEMA SE. Kuća jeste prazna, kako kažeš, ali još uvek postoje šanse da se postepeno puni, da se osloni na sopstvene resorse i unapređuje svoju proizvodnju, najpre poljoprivrednu. Znaš šta sve uvozimo i koliko to plaćamo, umesto da koristimo naše potencijale. Upropašćeno je i obezvređeno srpsko selo, pa i ona naša u Poljanici, mnogim selima bukvalno nema spasa, nestaće ko da nisu ni postojala. Pokazuaće poslednji popis da lio je migracija prestala, jer valjda više nema ni ko da migrira, i u Beogradu je sve puno, mnogo nezapošljenih, nije više kao pre, lako naći posao, dobiti stan i tome slično. Ja sam ovde došao u januaru 1980. sa 14. godina, tada se nekako i moglo, posle škole i vojske sam odmah našao posao, sve je radilo i posao se mogao naći ako se htelo. Danas je to stvarno teško, gotovo je nazamislivo da neko samo sa putnom torbom dođe u Beograd, odmah nađe posao i sve je rešeno. I ovde se radi za neke ponižavajuće male plate, vidljiv je monopol posodavca nad radnicima. Jeste mnogo toga kao privatizovano, ali nakaradno i pogubno za naše ljude, osim nekih koji su koristeći svoj položaj u tome profitirali. Nego, ne vredi da pričamo o tome, ovaj forum se globalno ne bavi time, niti može, od 30. člaova foruma mali broj njih se oglašava, a to pitanje sadašnjeg života u Poljanici j vrlo kompleksna tema. Upozorne sam od strane osnivača foruma, a sada vidim i da je bio u pravu, da ovaj forum nije za to. Verovatno si video neka nepotrebna neslaganja pa i teže reči, ali eto, desilo se. Ovde treba da se staramo o zanimljivostima našeg kraja, prirodnim lepotama, pa ako neko to vidi i rodi mu se neka ideja, a pri tom ima sredstava, može se očekivati neko ulaganje u razvoj poljoprivrede, neke industrije i tome slično. Poljanica ima veliki potencijal, prorodna bogatstva, neka nisu ni otkrivena. Trebamo našim pisanjem o njoj privući nekoga, zainteresovati ga, predlagati nešto što bi unapredilo naš kraj. Stanje je takvo kakvo je, nema nikakve vajde kriviti nekoga za to, optuživati ga, jadikovati, napadati i vređati.
Ipak, postoje neke stvari koje se sa malo sredstava i volje mogu uraditi, ali i ta sredstva, koja se dobijaju, kako kađeš na kašičicu, nedovljna su. Uzmimo u obzir i nemar samih meštana, narod je melanholičan, razočaran, teško živi, nije mu ni do čega. Čak i oni koji su imućni u Poljanici, pamte i neke bolje dane i vremena. O stanju u državi se brine država, državu vode političari, oni koji su na valsti na visokom novou, državne institucije, vlada, parlament i ministarstva. Mi smo mali ljudi koji samo možemo da gledamo i molimo se da nešto krene na bolje. Izvinjavam se na predugačkom tekstu, to je bilo obično razmišljanje o sadašnjoj Poljanici, možda neka vrsta prepiske između mene i Arse. Ujenos sam i pokušao da mu odgovorim na pitanje, pa mislim da ovde može naći neke odgovore. Kako i kuda napred, iskreno neznam, sve zavisi od mnogih faktora. Pozdrav Arsi i ostalima.
avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 52
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

СВИ СМО ПО МАЛО У ПРАВУ

Počalji  Arsa taj Čet Nov 03 2011, 12:08

Слажем се и ја са тобом Ацо,сто посто си у праву када кажеш да и ти не верујеш у ову децентрализацију али нека стварно мора да буде,молимо се Богу да дође неки прави који ће да поведе ову нашу (мислим богату) Србију да и нама дођу бољи дани,да нам млади раде да се једном речју живи боље.Све нам је природа дала још да се неко нађе и покрене овај народ.Такође се слажем са тобом да Пољаница има потенцијал за који нису свесни ни сами мештани.Окружени смо прелепом и чистом околином и постоје хиљаду начина да се произведе здрава храна на пример која би могла да добије неки бренд са којим би врата Пољанице била отворена за све.Ја тако размишљам али опет морамо да нађемо некога ко ће да нас помогне и коначно кренемо напред.Мислим да ће и остали који ово читају да се сложе самном и да зајенички покушамо да осмислимо нешто...
Срдачан поздрав свима.

Arsa
Admin

Broj poruka : 15
Datum upisa : 09.02.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: GRAD VRANJE NEMA REŠENJE ZA POLJANICU

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu