ПЕТ ПРИЧА О ВЛАСИМА.

Ići dole

ПЕТ ПРИЧА О ВЛАСИМА.

Počalji  Чика Љуба taj Uto Jul 19 2011, 14:24


Ми, Влашани, вероватно смо влашког порекла, а за остале у Пољаници нисам сигуран. Власи себе вероватно нису себе називали Власима, можда су им Срби наденули то име. Није забележено нити запамћено да се је неко код нас изјашњавао да је Влах или Вла (по нашки), али су се препричавале згоде из живота Влаха. Сетио сам се ових:

Влах и путпудајка. Неки Влах се настанио у село и почео да обрађује земљу. Када је дошло време косидбе, он пође на ливаду и одмах се врати, уз објашњење: „Мој коса, мој ливада, а некој дошо па ме зајебава: Вла вла, га га, путпудаћ“. Човек је први пут чуо путпудајку (препелицу) и сметало му оно што је чуо на почетку песме, мислећи да га зафркава неки мештанин.

Пенил не пенил ... Отишли Власи у варош, продали неку овцу, и хтели да се погосте белим хлебом. Сврате у неки дућан и уместо сомун затраже и купе сапун. Врате се код оваца и почну да једу, а оно пени ли пени! Младеж се мало побунила што толико пени, а најстарији их смирио речима: „Пенил не пенил, паре смо си давали“.

Врти, сучи... Група Влаха украла из продавнице џак соли мислећи да је брашно. Однесу џак у своју колибу и приставе воду да кувају мамаљугу. Сипају у котао пола џака соли, мешају а оно се не згушњава. Старешина (можда је био Бајаџора) их саветује да буду упрни: „Врти, сучи, згуснуће се“.

Сомун у катран. Свратио Влах у варош и купио хлеб (сомун), али није имао ништа уз хлеб. Међутим, види на улици продавца са пуним ћупом меда, прође поред њега и убаци хлеб у ћуп, па закука: „Туго, туго, што ћу саг, паде ми сомун у катран!“. Продавац му поверује, смилује се, извади хлеб и објасни Влаху да је то мед а не катран. Нека једе слободно. Тако је и било.

Футрола за копач. Неки Власи пронашли негде некакву чизму. Први пут виде такво нешто. Разглабали ваздан о томе какав су предмет нашли, али никако да се сложе. Увече одлучили да оду и питају Бајаџору, најпаметнијег међу њима, јер он је био двапут у воденицу и једном у ваљавицу, ако он не зна онда нико не зна. Бајаџора пажљиво разгледа предмет, размишља, мршти се и значајно саопштава: „Овој може да будне само футрола за копач“.
avatar
Чика Љуба
Admin

Broj poruka : 250
Godina : 76
Локација : Ниш
Datum upisa : 25.11.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu