ВОДИЦЕ ИЛИ БОГОЈАВЉАЊЕ У ПОЉАНИЦИ.

Ići dole

ВОДИЦЕ ИЛИ БОГОЈАВЉАЊЕ У ПОЉАНИЦИ.

Počalji  Чика Љуба taj Sub Jan 19 2013, 10:05

У Пољаници се Богојављање зове "Водице". Знамо како се тај празник обележава данас, а ево како је било пре педесет и више година. На тај дан се ишло у цркву по светену воду. Тада се "бањаја крс" (наш изворни изговор). Ми немамо великих река или језера где би се пливало за вађење часног крста, како се то чини по већим градовима. Наше речице могу да се прегазе у свако доба године, осим у време поводње, односно кад надођу од јаке кише, а ни тада нису за пливање због камења које се ваља по реци. Због тога се церемонија бањања крста обављала у цркви у великом лонцу или котлу пуном воде. Крст би се само потапао у воду и вадио, тиме би се завршило "бањање". Ко је то радио? Угледни и заинтересовани домаћини би се окупили у цркву и лицитирали. Ко би понудио највећи износ новца, стекао би право да крст обања. А новац је, верује се, ишао за црквене потребе. Била је велика част да неко избори право и обави ову обавезу, слично осећању богатијих грађана који су ишли у хаџилук на Христов гроб.

За Водице су се кувале прве, а често и једине за ту годину, пихтије (код нас се зову без слова "х"). Једине су зато што за још једне није било материјала, намирница; осим ако неко није осушио 16 ногу од једне свиње, као неки из једног суседног села. Пихтије су спремане претходног дана, на Крстовдан. Кувале су се дуго на тихој ватри, а увече касно би се изливале у каленице и по неки тањир. Зашто увече, касно? Није то само због дужине кувања сувих ногица, ушију, кости итд., него се чекало да се деца успавају, да будна не траже или не украду неку голу кост да је мало олижу, евентуално оглођу и тиме се "облаже", јер Крстовдан је увек постан дан. Али зато су деца сутрадан, на Водице, једва чекала да се изнесу стегнуте пихтије са добрим слојем масти на површини. А биле су тако укусне, поготово са врстом вруће пите коју смо звали "попареница".

Тако је било некада. А како је сада у Пољаници то најбоље знају сами Пољанчани. Како је у осталом делу Србије, о томе детаљно извештавају све телевизије.

Поздрављам све Пољанчане и честитам празнике.
avatar
Чика Љуба
Admin

Broj poruka : 250
Godina : 76
Локација : Ниш
Datum upisa : 25.11.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu