УБАВО И АРНО.

Ići dole

УБАВО И АРНО.

Počalji  Чика Љуба taj Ned Nov 25 2012, 13:37


(Убаво се наједо па ми саг арно)

Речи убаво и арно код нас, у Пољаници, некако се преплићу и имају вишеструко значење.
Убаво је нешто лепо, згодно, пригодно, прихватљиво, допуштено, темељито ... Убава су жива бића, биљке, природне појаве, мисли, радње, понашање ... Ево једног измишљеног а могућег разговора који то илуструје:

"Ајде деца, саг се убаво дигните, па се убаво измијте и очешљете, па да се убаво обучете. После ће убаво да наранимо стоку, убаво да затворимо кућу и сви убаво да си пођемо на собор. Ене, Цигани већ убаво свирев. Ви да се убаво поздравите сас наши рођаци, па се после фатите у коло и убаво поигрете. А кад ви се досади, смините под онај шатор и купите си нешто убаво за малечке паре. Ми ће стално убаво да ве пазимо, немој нешто да се посмешите. Напривечер сви ће се зберемо па да си убаво отиднемо у гости куде ујку и ујну ви. Они се дајма убаво спремав, ће има убаво једење и убаво пијење. Ти мори, Смиљке, као најстареја да помогнеш да ујна убаво постави астал, а ви мрсољци убаво да се владате, немој да викамо по вас да се зверев други гости. А јутре, кад се убаво одморимо, ће идемо да орамо Јелицу њиву. Саг је таман, ни суво ни глетаво, орање ће испадне баш убаво. Видели сте каква је лани убава пченица родила, саг може да бидне поубава. Па ако је такој, можемо мало и да продадемо, саг се пченица убаво плаћа."

Арно се везује више за неко осећање, особину, количину. Понекад може да се употреби уместо речи убаво у истом или сличном значењу. На пример: Баш ми је арно кад ме измасираш. Попиј тај чај, тој је арно за гушу. Гледе га, овај се арно напија. Нећас снег арно нападаја. Арно си се накитила мори, погледе се на што личиш. Кад ти ударим шљаканицу неће ти је арно. Арно би било да окречимо кућу за нашо крсте.

Сигуран сам да има још много сличних примера. А ако мислите да је све ово измишљено, питајте неког старијег од себе. Сада се ове две речи све мање користе, као и многе друге којима прети заборав настанком нових имејл генерација. Добро би било да све те речи сачувамо, као део нашег идентитета.

avatar
Чика Љуба
Admin

Broj poruka : 250
Godina : 76
Локација : Ниш
Datum upisa : 25.11.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu