СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ПОЉАНИЦЕ.

Ići dole

СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ПОЉАНИЦЕ.

Počalji  Чика Љуба taj Čet Avg 02 2012, 19:37

Да будем одмах јасан, не постоји докуменат какав је у овом наслову, постоји Стратегија развоја (града) Врања из које сам извукао оно што се односи на Пољаницу. Али да мало станемо.
Поред Стратегије развоја, постоји и Просторни план града Врања. Нисам сигуран који је документ старији. Оба документа сам добио од Ћосе и оба проучио. Рекао бих да је Просторни план свеобухватнији, како по садржају тако и по дужини рокова, али има много сличности. Аца је написао чланак о Просторном плану, са којим се добрим делом слажем. Ако треба да кажем нешто о Стратегији развоја, онда бих рекао ово: Када би се све предвиђено остварило у планирано време, Пољаница би постала много лепо место за живот. Ја не могу да будем пророк шта ће на крају да буде, али чињеница је да су неки рокови истекли а послови нису ни започети. Не видим много реалних подлога на којима се заснива оптимизам Стратегије и Плана, како наших у Пољаници, тако у Србији па и у окружењу. Пошто бих волео да се све то оствари, остаје ми само да кажем - Дај Боже!
Штета што се са овим документима није упознао шири круг људи, али и ово је покушај у том правцу. Зато сада прилажем извод из Стратегије развоја града Врања, онако како сам га схватио.

СТРАТЕГИЈА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ГРАДА ВРАЊА (2009 - 2019)
(Активности од значаја за Пољаницу)

1.Планови, студује, пројектна документација:
1)Израда урбанстичког плана Девотина, до 2015.г
2)Израда пројектне документације за регионалне путне правце Сијаринска Бања-Мијовце-Власе и Власе-Урманица-Белишево-Лепеница, до 2010.г.
3)Израда пројектне документације за изградњу 2 моста на р.Ветерници у селу Лалинце, до 2010.г.

2.Развој инфраструктуре:
1)Изградња колектора фекалне канализације за село Власе, до 2011.г.
2)Уређење водотока р.Ветернице у центру Власа, до 2012.г.
3)Успостављање регионалних путних праваца Сијаринска Бања-Мијовце-Власе и Власе-Урманица- Белишево-Лепеница, до 2015.г.
4)Поправка локалних путева на подручју МЗ Г.Село до села Мијовце, Мијаковце, Лалинце, Студена, Тумба, Оштра Глава, Дупељево и махалских путева у Г.Селу, до 2015.г.
5)Поправка локалних путева на подручју МЗ Власе (Власе, Градња, Стрешак, Кр.Глава, Ушевце, Смиљевић, Урманица, Станце, Рождаце, Трстена и Драгобужде, до 2015.г.
6)Санација локалних путева Власе-Градња и Власе-Трстена, до 2015.г.
7)Изградња 2 моста у селу Лалинце на р.Ветерници, до 2012.г.
8Израда јавне расвете у селима на територији града Врања, до 2015.г.
9)Појачање напона електричне енергије у селима Стрешак, Кр.Глава, Власе (део), Ушевце, Урманица, Смиљевић и Драгобужде, до 2015.г.
10)Покривање сигналом мобилне телефоније и преосталих руралних области (изградња 2 радио-базне станице у Пољаничком крају), до 2011.г.
11)Уградња дигиталне централе и решење проблема умрежавања уставова са својим центрима и приступ интернету за остале становнике МЗ Власе, до 2010.г.

3.Унапређење инфраструктуре у селима:
1)Реконструкција воденица поточара, до 2015.г.
2)Уређењ путева и прилаза до сеоских газдинстава-имања, до 2019.г.
3)Реконструкција и текуће одржавање зграда сеоских МЗ (Власе, ...), до 2011.г.
4)Ревитализација задружних домова на територији града Врања, до 2015.г.
5)Изградња амбуланте у селима Г.Село, ..., до 2012.г.
6)Изградња терена за мале спортове у Власу, до 2011.г.
7)Уређење постојећег терена за мале спортове у основној школи у Власу, до 2011.г.
8Реконструкција објеката основних школа на територији града Врања, до 2015.г.

4.Унапређење пољопривреде:
1)Обнова земљорадничкен задруге Власе, изградња мини хладњаче и малог погона за прераду воћа у Власу, до 2015.г.
2)Побољшање расног састава стоке и повећање броја грла у МЗ Власе, до 2015.г.
3)Стимулисање удруживања пољопривредника у МЗ Власе, до 2015.г.
4)Уклањање дивљих депонија и санација угроженог подручја, до 2015.г.

5.Образовање:
1)Изградња санитарних чворова и увођење воде у све сеоске школе које немају ове основне хигијенске услове, до 2015.г.
2)Санирање крова у ОШ "20.октобар" Власе, до 2015.г.

6.Спорт:
1)Регистрација спортског друштва у Власу, до 2015.г.

7.Животна средина:
1)Контрола квалитета пијаће воде у сеоским бунарима и школама, до 2019.г.
2)Изградња локалних сеоских водовода у удаљеним сеоским месним заједницама, до 2015.г.
3)Чишћење корита река ...., Ветернице, ...., до2015.г.
4)Набавка и инсталирање контејнера у сеоским срединама, до 2015.г.
5)Формирање депоније у МЗ Власе, до 2015.г.

Ето то је, то је све!
avatar
Чика Љуба
Admin

Broj poruka : 250
Godina : 76
Локација : Ниш
Datum upisa : 25.11.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ПОЉАНИЦЕ.

Počalji  Ћоса taj Pet Avg 03 2012, 22:06

Ne bi da se nesto hvalim ali sve sto je napisao cika Ljuba su bile moje primedbe kao odbornika u skupstini grada i nazalost morao sam sam` da pisem u ime sve tri MZ jer se niko nije ponudio da mi pomogne,ja sam se trudio da obuhvatim sve probleme koji su slicni u svim mesnim zajednicama.Pre par dana smo imali i sastanak i bili su prisutni i kolege iz Drenovca i G.Sela i nadamo se da ce realizacija prioritetnih ciljeva poceti.
O prioritetima ce se odredjivati putem javne rasprave a posle na gradskom vecu..Nesto je uradjeno od navedenog programa a deo oko mobilne telefonije i uvodjenje fiksne digitalne centrale je u toku.Telekom je izdvojio sredstva za tu namenu i po njihovim recima za par meseci cemo dobiti dobru vezu kako fiksnih tako mobilnih telefona.Pokrivenost bi trebalo da bude preko 90% i sto je najbitnije ko je zainteresovaqn moze da prilkjuci ADSL I IPTV mada nasim ljudima to nije jasno i malo otezano ide sa prijavama za nove prikljucke.Za par dana videcu sta ce se trenutno raditi i oko pojacanja napona el.energije jer je i to u planu da se resava....
avatar
Ћоса
Admin

Broj poruka : 229
Локација : Србија-Градња,Врање
Datum upisa : 16.01.2009

Pogledaj profil korisnika http://poljanica.forumotion.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ПОЉАНИЦЕ.

Počalji  Aca BPU taj Sub Avg 04 2012, 16:01


Da ne bude zabune, sve što mi ovde pišemo i diskutujemo je u okviru foruma, čista razmena mišljenja. Ništa od onoga što mi pišemo, konkretno čika Ljuba i ja, nema nikakvu pravnu snagu i ne utiče na odluke koje se donose u Vranju ili bilo kojoj mesnoj zajednici u Poljanici. Mi možemo nezvanično da sugerišemo i raspravljamo, ali nikako da se mešamo u rad i politiku tamošnje vlasti. Ja čak neću ni da zalazim puno u ovu Strategiju, relativno je prognozirati šta će i kada će se nešto od navedenog realizovati. Ali osvrnuću se na nekoliko, nadam se bitnih stvari, što se tiče putne infrastrukture.

Recimo, konkretno u Uševcu (to mi je bar poznato, stelitski snimci mi za moje selo nisu potrebni), navodi se popravka mahalskih puteva. Na levoj strani Veternice, čim se pređe reka, nema ni jednog puta koji u upotrebnom stanju, pa nema ni šta da se popravlja. Ti putevi su davno razlokani i iskopani, neravni, zemljani, puni kamenja. Osim toga, odmah nakon prelaska reke, nalazo se nekakvo raskršće, koje verovali ili ne, vodi u pet pravaca, ne računajući dolazni. U tri pravca je po jedna kuća, u jednom 2. kuće u kojima se stalno živi, i u petom pravcu oko 6-7 kuća, gde ovde onde ljudi žive stalno ili povremeno. Tu nijedan pravac nema prioritet, a ni uslove za gradnju puta šireg od jednog metra. Sve je to propalo i obrušilo se. Međutim, odvaja se put za Smiljeviću, koji vodi preko gornje uševačke mahale, koji ima propisnu širinu i podlogu, koji može i da se asfaltira, kada abi za to bilo sredstava. Ali nema mnogo ljudi, p aje pitanje ima li svrhe.

E, konačno, bitni putni pravci. Pominje se gradnja puta Sijarinska Banja - Mijovce, i put Vlase - Beliševo - Lepenica. Sijarinska Banja se nalazi n apodručju opštine Medveđa, i u njoj, za čudo jedno, broj stnovnika se povećava, od oko 100. stanovnika 1948. godine, sada ih ima oko 600-700. Od toga oko 50% su Srbi, oko 40% Šiptari (mada piše Albanci) i ostalo Crnogorci i nepoznato. Šta nama znači put do Sijarinske Banje??? Gledao sam na satelitskom snimku, i prilično se namučio, da postojećim putevima "dođem" iz sela Miroševce u Mijovce. Tamo stoji put sa brojem 124, izuzetno dobar asfaltni put, vide se i automobili, ide kroz vrlo urbane krajeve, a zatim se gubi, pa se odvaja prema Vladičinom Hanu, tačnije ulazi u sam grad!? Čim dođe do podnožja Kukavice, satelitski plan počinje da "laže" i dovodi u zabludu. Prema tome, treba videti mogućnost kako da se iz Mijovca stigne u Strojkovce ili Miroševce, odnosno da se izadje na asfaltni solidan put 124. To je put za Leskovac i to bi mnogo doprinelo Poljanici i njenim stanovnicima. Ali tu se već mešamo sa drugim opštinama pa i okruzima, to je teritorija Jablaničkog okruga, i taj put bi već bio realno regionalan i vrlo prometan, osim toga i rentabilan, koristan. To već izlazi iz okvira Prostornog plana grada Vranja ili koji već naslov gore beše, to je već posao za regione i državu.

Drugi put, Vlase - Urmanica - Beliševo - Lepenica, srećom već postoji, samo je zapušten i znatno oštećen, ali je popravka sasvim izvodljiva. Na mnogim mestima je i prekinut, ali opet u granicama podnošljivog. Naravno, i on kao i ova spojnica Mijovce - put 124, moraju da se asfaltiraju, kao i da se ponovo asfaltira put Mijovce - Vranje.

Eto, možda je i ovo preambiciozno, ali je neophodno. Ne može pre zore da svane, prvo glavni putni pravci pa tek sve drugo ostalo. Posle dolaze na red deponije, kolektori, telefonija, internet mreža, adaptacija škola ( mada u nekim školama ima po par đaka ili ih nema uopšte), posle dolaze na red Zadružni domovi, poljoprivredne zadruge, sve što Ćosa navodi. Ništa Ćosa ne piše što ne treba, sve bi to bilo lepo, ali znamo kakva je situacija u zemlji. Da bude tužnije, dok ovo pišem, upravo je na tv i sednica Parlamenta, pa je moj pesimizam još veći. Šta će nam ulična rasveta na propalim putevima? Pa i pojačanje struje, prvo putevi, glavni putni pravci, asfaltirani, a seoske le tek posle dolaze na red, ako je uopšte i potrebno. Ja bih da se forsira put Vranje - Mijovce, Mijovce - Leskovac preko Strojkovca putem 124, i put Vlase - Lepenica (autoput E-75). Što se tiče puta Vlase - Dragobužde - Trstena, to je već dosta diskutabilno i uslovno, ali dobrim delom teritorije Vlasa put mora biti rekonstruisan, takođe asfaltiran. Kad se to uradi, sve drugo bi išlo samo po sebi. Ćak mislim da sve drugo treba ostaviti da miruje a isključivo insistirati na izgradnju i popravku navedenih puteva. Bez puta nema života, putvi spajaju ljude, i mostovi naravno, njihovo nepostojanje ih razdvaja i pustoši sela u Poljanici. Ja ne bih dugo čekao... A što se tiče Drenovca, koji nema ni jednu kuću pored glavnog puta, ne želim ni da raspravljam, o stotinak i nešto ljudi rasuti po brdskim predelima. O njima tek posle ovoga što sam već pisao, i to isključivo poljoprivreda i šumarstvo. I bio bi red da se selo Drenovac pripoji mesnoj zajednici Vlase, sa Dobrejancem i Sekirjem.

To bi bilo to, voleo bih da vidim šta drugi misle o tome. Veliki pozdrav!
avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 52
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Пољаница би постала много лепо место за живот

Počalji  dragan taj Ned Avg 05 2012, 10:46

Poljanica 2012. godine – Poljanica bi postala mnogo lepo mesto za zivot, Poljanica 2015. godine – Poljanica je mnogo lepo mesto za zivot. Ovako bi mogli da izgledaju clanci u medijima pa zasto da ne i na ovom forumu o Poljanici. Po ovim planovima (a oni se valjda prave da bi se realzovali) Poljanica bi postala raskrsce vrlo vaznih putnih pravaca: postojeci put prema Vranju, put prema Vladicinom Hanu (Власе-Урманица- Белишево-Лепеница), postojeci put prema Vucju (preko Kukavice), put Mijovce – Barje (изградња 2 моста у селу Лалинце на р.Ветерници – oni mogu biti samo u toj svrsi), i put Sijarinska Banja – Mijovce – Vlase koji bi Poljanicu spajao sa dva puta za Lebane – preko Sumanske reke ka Lebanu i drugi sa magistralnim putem Leskovac – Medvedja - Pristina). Sa ovakvom infrastrukturom Poljanica bi za 10 godina bila urbanizovano naselje, i sa poprecnom putnom mrezom koja je planirana stvarno izuzetno mesto za zivot. Pogledajmo samo kartu: Vladicin Han, Vucje, Lebane od svih ovih varosica Poljanica bi imala bolji pristup magistralnim putevima. Onda bi sve islo samo od sebe, ljudi bi sami nalazili racunicu da cuvaju stoku, gaje povrce i voce koje ce nadajmo se, dace bog, moci da predaju u mini hladnjacu u Vlasu.
No ovo su samo papiri, njih prave neozbiljni politicari da bi se dokopali vlasti a onda puj pike ne vazi. Mnogi rokovi iz ovog plana su vec probijeni (ili ja mozda nisam dobro obavesten). Dva mosta na Veternici nisu izgradjena, signal mobione telefonije nije pokrio celu Poljanicu, ambulanta u G.Selu jos nije izgradjena, projektna dokumentacija za izgradju regionalnih puteva Poljanica-V.Han i Poljanica-S.Banja nije uradjena itd, itd. Doduse ni meni nije jasno zasto se u Strategiji razvoja Vranja nalaze regionalni putevi koji se planiraja na nekom visem nivou, no mozda je to preuzeto iz regionalne ili republicke Strategije razvoja (prostornih planova).
Voleo bih da kao u drugoj bucnoj diskusiji na ovom forumu kada smo svi sa zadovoljstvom citali trazenje deda Zdravka i dobili jedan ceo elaborat kako doci do svojih korena zalegnemo i ovde i vidimo u kojoj se to fazi nalazi. Neka nam neko ko je blizu tih papira daje informacije dokle je sta stiglo, napravimo pritisak da se planirano i realizuje jer to je jedna lepa sansa da mi ciji su nam koreni u Poljanici, barem informacijama pomognemo da nam se koreni ne satru.
Lepa je ovo prilika s obzirom da je sve to uslo u zvanicne dokumente da se to istera do kraja. Nadam se da ce nasi predstavnici u opstini Vranje znati da lobiraju do kraja i zvanicne dokumente pretvore u stvarnost. Ocekujem isto tako da cu pored stavova i materijala cika Ljube, Ace i Cose moci da citam i diskusije i predloge drugih clanova. Poljanica za to ima kapaciteta, iskoristimo to.
pilistar

dragan
Admin

Broj poruka : 40
Datum upisa : 28.05.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

DUŽE NOGE OD PONJAVE (ČERGE)

Počalji  Aca BPU taj Ned Avg 05 2012, 16:05Znam da reč ponjava ne potiče iz Poljanice, ali možda su neki zaboravili ili nikada nisu čuli za naše krpare, koje obično zovemo i čerge. Da ovde ne dođe do zabune i nesuglasica, siguran sam da bi smo svi mi voleli da se Planovi i Strategije realizuju, što se tiče Poljanice. Ali, moramo biti svesni da se nalazimo (čitava država) u vrlo nesigurnom stanju, tek je formirana nova Vlada. Možda oni imaju drugačije planove (iako ima dosta istijh ljudi od pre), pa ne mora da znači da dosadašnji planovi i strategije važe. Svakako su za kritiku, mnogo toga je zacrtano (slažem se da je sve lepo zamišljeno i relano potrebno), ali to nije bila školska tema iz srpskog "Kako bih voleo da izgleda Poljanica" već zvanična dokumentacija, ako sam dobro razumeo. Ovde gde živim, neko je, kako mi pričaju, 1948. godine pričao da će se artiljerijskim oruđem sejati žito po okolnim njivama, dakle salvama, plotunima, možda višecevnim bacačima, ko zna kao je taj mislio (običan čovek iz naroda). Međutim, to srećom danas rade još uvek traktori, na našu štetu sve manje.

Ne možemo se pružati više nego što nam je jorgan (ponjava ili čerga) dugačak), pa ne pravi se pita od ... blata. Valjda se najpre obezbede sredstva, koja za ove projekte nisu mala, pa se onda prave planovi, ne može obrnuto. Ali niko od nas nije za to kriv, oni kojima se trebamo obraćati (odnosno trebali smo) sada su na važnijim položajima, neki kako vidim, čak i u Parlamentu Srbije. Ne daj Bože da i u parlamentu prave takve planove, onda je gotovo. Mislim planove bez sredstava. U novinama Vranjskim sam nešto pročitao, neka realnija obećanja, o okretanju napuštenosti sela, o putevima u selima oko Vranja. Ali čovek se unapred ograđuje i kaže da sve zavisi od sredstava, od para. Srbija ne propada zbog koridora 10, mosta preko Dunava Zemun - Borča, mosta prko Ade Ciganlije, koridaora 11, i šta ja znam. To ne vidim kao prioritetno, čim ima toliko vozila, znači još je dobro, a mogu da koriste i postojeću putnu mrežu. Ovde se radi o spasu srpskog sela, konkretno u Poljanici. to su mnogo manja sredstva pa su zato valjda i nebitna za vrhovnu vlast. Ali sa druge strane, treba imati takve planove projektovane, ne samo kao plan (mada i projekti koštaju), pa ako Bog da te krene na bolje u ovoj zemlji, i bude para, pa da se sa realizacijom projekta odmah počne. Žao mi je što ovde ima skepticizma i pesimizma, iskreno i sa moje strane, ali nikada se nezna. Zato mislim da treba već krenuti, prvo da vidimo hoće li država finansijski opstati, pa onda zna se, predstaviti vlasti naše planove i strategije. Da ih podsetimo malo na predizborna obećanja (mada već negiraju i ono što su rekli, kao da nisu tako mislili, kao to je normalno u predizbornoj kampanji da se obećava). A što je najbitnije, oni, ti na vlasti, mislim na one na vrhu, treba sami da budu zainteresovani, pa to su zapravo njihovi planovi koje je lokalna samouprava sa svojim stručnim ljudima napravila, olakšala im posao. Nije ovo politički govor, ovo je realnost, ovo je život, stvarnost. Ovo je jedan od načina da se spasi i Srbija i narod u njoj, inače propadosmo. Teško zemlji bez seljaka, ali teško i gospodi bez seljaka i zemlje, na asfaltu ne uspeva paradajs i paprika, stoka se ne čuva u klimatizovanim stanovima. Jabuke i kruške ne uspevaju na četinarima, ukrasnim ogradama i tujama. Mi smo poljioprivredna zemlja, Poljanica pogotovo iako je brdsko-kotlinsko-planinskog tipa. ali, po ko zna koji put to ponavljam, MORA IMATI PUTEVE DO TIH MESTA, PUTEVE KOJIMA ĆE ODVOZITI PROIZVODE, MORA SVE BITI PRISTUPAČNO I POVEZANO. NE MOŽE SE TRANSPORT ROBE I USLUGA VRŠITI ZEMLJANIM PUTEVIMA.

Ovde sam "podigao ton" da bi ste me bolje razumeli, nemojte mi zameriti. Zemljanim putevima može da se traktorom ode u Sekirje ili Strešak, da se tamo pokosi trava, doveze seno, obere voće i povrće, otera stoka na pašu i u tamošnje farme, zamišljene, naravno, ali da bi se proizvodi plasirali u Vranje, Leskovac, Lebane, Han...i dalje...mora da postoji dobar put, asfalt, solidni saobraćajni uslovi. Da ne kružimo preko Drenovca, Devotina, Vranja i tako dalje, gubimo na amortizaciji, gorivu na primer.

Tako ja vidim Poljanicu u bliskoj budućnosti, urbane delove Vlasa, Golemog Sela i Uševca (sela u zono glavnog puta, za sada) uređene po standardima, a sela po obodima Poljanice sa obrađenim njivama, pokošenim livadama i baliranim senom, šume proredjene i očišćene od palog drveća, a ne panjeve posečenog stabla verovatno bez ičijeg odobrenja. Ograđene pašnjake, pa zar je ta žica toliko skupa, platiće se stočnim fondom sve, poljoprivrednim proizvodima, životnim namirnicama. Ili novcem od prodaje istih, svejedno. Pošto sve vi ovo znate možda i bolje od mene, imam osećaj da preko vas govorim onima na vlasti, u Vladi.... Surprised

Znači sve je isplanirano, ajde neka neko da ideju kako da počnemo, ali ne kad dođe zima da iz zavejanih kuća i stanova razglabamo, već da tada sumiramo šta je uradjeno. Šta ćete vi tamo koji stalno živite, a šta mi iz "dijaspore" da radimo, šta ko predlaže? Odakle da se počne? Ima starijih od mene, red je da njima ustupim pravo na reč. Pozdrav svima........
avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 52
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ПОЉАНИЦЕ.

Počalji  Чика Љуба taj Uto Avg 07 2012, 19:27

О овој теми читали смо многе редове на овим страницама, много тога је речено али има исто толико недореченог, неразрађеног. Јер тема је нешто најозбиљније у шта можемо да се упустимо, тражи много речи и многа дела, а није од данас до сутра него ће нас пратити дуго - нас и неке наше наследнике. А ко се је у ово укључио? Ми знамо ко се је јавио својим чланком, ту смо углавном нас четворица. Ако смо само ми заинтересовани за судбину Пољанице, онда се црно пише тој Пољаници. Надам се да није баш тако. То што пишемо прочитају неки наши чланови, али и неки нечланови, који се (једни и други) неким чудом упорно уздржавају од сваког коментара, давања мишљења и предлога. Да ли их интересују неке друге теме које не оптерећују и не терају на размишљање? Уместо одговора, погледајмо који су чланци изазвали највећу пажњу и видећемо да је један чланак из риболова посећен 1.318 пута, а ови са озбиљним садржајем једва по неки да достигне стотину. Тако ствари стоје, можда нешто значе а можда и не. У сваком случају, ако се на овим странама дописујемо само нас четворица, то можемо и на други начин, да не оптерећујемо затрпани интернет.
Што се тиче Стратегије развоја и Просторног плана, морамо да се сложимо да су то у доброј мери спискови жеља. (Треба само да се види колико је мини електрана зацртано у Просторном плану, али је испуштена Мијовска река или Калабарина која се и не спомиње у том плану). Али ако не знамо шта хоћемо, ништа не можемо ни да постигнемо. На месту су примедбе и о томе да се доста касни, да је тренутно криза, да нема новца и да има сијасет проблема. То је тако и то не можемо сада да променимо. Можемо и требамо да се на све начине трудимо да се планирано постепено остварује и да при томе дајемо сугестије ако неко хоће да их чује. У овоме највећу улогу треба да имају људи који живе у Пољаници, то сам већ написао и није ништа ново. Али како њих покренути? Видимо са каквим се проблемима сусреће Ћоса када треба да се дају предлози, видимо какве препреке се праве Аци када покуша нешто конкретно. Без активног и много већег учешћа месног становништва не вреди нам ни један план и нема никога ко би требао да је заинересованији од њих па да се ангажује уместо њих.
Ми из "дијаспоре" како рече Аца, могли би да се на ову тему огласимо и у медијима када се укаже прилика. Новине Врањске су једна од могућности. Ту често има чланака о Пољаници, а на сваки чланак може да се напише коментар, који се редовно објављује ако је у складу са утврђеним нормама понашања. Један такав чланак је, у прошлом броју, био под насловом "Асфалтираћу сеоске путеве". Иако тежиште чланка није на aсфалтирању него на оспособљавању сеоских путева, било је неколико критичких коментара. Један сам додао и ја у складу са нашим договорима овде, а после видим још један који Врањанце упозорава да Пољаница може да окрене своје путеве на другу страну, а не ка Врању. Не знам тачно ко је то написао, могу само да претпоставим. Ово наводим као пример какве су нам могућности. Истина је да Новине Врањске нису баш погодне за праћење у електронском облику, чланци се не објављују у целини него се читаоци упућују на штампано издање. А у Нишу, рецимо, не може да се купи то издање, мислим да га нема ни у Београду. Не радим за нишке Народне новине, али те новине можете да листате на интернету исто као и штампано издање. Нешто ми се чини да су Врањске раније имале комфорнији сајт, али није на мени да се у то мешам. Остаје закључак да треба да искористимо сваку прилику да се огласимо и да наметнемо наше мишљење и неки свој предлог.
На крају, извињавам се због дужине текста и поздрављам све Пољанчане!
avatar
Чика Љуба
Admin

Broj poruka : 250
Godina : 76
Локација : Ниш
Datum upisa : 25.11.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ПОЉАНИЦЕ.

Počalji  Aca BPU taj Čet Avg 09 2012, 01:13Na kraju krajeva, ne mora niko od onih što se ne oglašavaju da piše ako neće ili nema vremena. Uostalom, dve trećine njih, a možda i više od ukupnog broja se već poodavno ne pojavljuje na forum, to kaže statistika. Možda je dovoljno i ovoliko. Uostalom, mnogo toga je napisano, niko ne replicira, ne buni se, ne kaže kako nismo u pravu. Mnogi čitaju, kaže Dragan, mada ja to ne mogu da proverim ali mui verujem.
Ja uporno tvrdim da se moramo bazirati na pristupačni i urbani deo Poljanice, rekao sam i odakle dokle. Možda je to pomalo surovo sa moje strane, ali od nekuda mora da se počne. Jedino nam fali Golemo Selo, čudi me da nema nikakve saradnje sa njima, bar ne na forumu, neznam kako je tamo. Sad, relano, to je ionako druga mesna zajednica, ali sam mislio da smo zajedno jači. Ja ću da brinem za Uševce, pomoći će mi Dragan Novković iz mog sela, iako se ne oglašava na forumu za onu njegovu mahalu, Ćosa zna šta treba Gradnji, a za Vlase ćemo se svi pobrinuti, to je uostalom "prestonica" naše Poljanice (htedoh da kažem republike).
Šta da piše onaj tamo za Roždace, za Smiljević, Tumbu, Kruševu Glavu??? Mora prvo da se počne od glavnog dela, nije to riba pa da se čisti od repa, mora prvo od glave. Iskreno, sa planovima se malo preteralo, ali to je dobro...dakle, oni (mislim na one glavešine) su prvili plan, u redu, nema se doboljno para za to, ajmo na alternativu. To što gospodin u Vranjskim kaže "asfaltiraću seoske puteve" je njegovo obećanje. Odlično, ukoliko to ne demantuje, evo mu prilike da se pokaže. To da nema para je priča stara. U vreme najveće krize napravismo tolike mostove, vijadukte, toranj na Avali, mnogo toga. Mnogo je tu para otišlo, te da nema za nekoliko kilometara puteva u Poljanici. Regionalni putevi moraju da se održavaju, i glavni putni pravci, a u sela i mahale, kako kaže čika Ljuba, ne mora asfalt, ima i drugog materijala. Ne ide to na izložbu, već samo da se koliko - toliko funkcioniše.
Ja ne moram da znam za nikakve Prostorne planove, ja sam običan građanin. Ali pogledaću zakon, ako već nisam, i videću ko je nadležan za to i to, pa idemo redom. Moje je da počnem od mog sela iako u njemu ne živim, živi moj otac, moji rođaci i prijatelji. Čekam samo da se vlast ustoliči u Poljanici, precizno u MZ Vlase, pa ćemo onda korak po korak. Svako zna svoj posao i svoju odgovornost i nadležnost, pa neka izvoli. Ako nešto može - može, ako ne može - ima da se jasno odgovori zbog čega ne može. Nema više igranja žmurke, svaki akt, dokument, zahtev, predlog ili sugestija, ako je overeno, ima da bude svetinja i procedura se mora poštovati. Jasno ko dan, samo polako i bez nervoze.Lepo provedite ostatak leta i primite puno pozdrava. Toliko sada, između Sv. Petke i Sv. Pantelija.
avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 52
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ПОЉАНИЦЕ.

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu