DA SE ORIJENTIŠEMO I PRESTROJIMO

Ići dole

DA SE ORIJENTIŠEMO I PRESTROJIMO

Počalji  Aca BPU taj Sub Jun 23 2012, 22:36


DRAGI MOJI forumaši i svi ostali koji posećujete ovaj forum,
Nalazimo se zaista izmedju želja i mogućnosti što se tiče unapredjenja uslova žiovota u našoj dragoj Poljanici. Ipak, mnogi od nas su do sada brzo reagovali, svi smo ponešto obećavali, planirali, ali život nikako ne ide onako kako ga baš mi planiramo. Što se ove teme tiče, na žalost, nalazimo se na početku, ali i to je dobro i bolje nego nikada ne početi.Ali moramo prvo da vidimo šta hoćemo a šta možemo, šta nam je preko potrebno (pišem ovako bez obzira što ne živim u Poljanici, ali ona mi je u srcu, to je moj zavičaj) a šta nam nije potrebno, šta nam je hitno a šta može da sačeka. Moramo i da vidimo gde se nalazimo, na početku da, ali u kom delu početku, dakle trebamo se orijentisati a zatim i prestrojiti.
Niko od nas ovde ne može biti niti dežurni krivac jer krivca nema, niti biti iznad nas, najpametniji. Jedino se zasluga više može pripisati onome ko je ovaj forum osnovao, dakle Ćosi, ali mu za to ne možemo obećati medalju već samo da mu budemo zahvalni Very Happy . Eto, imamo priliku da ovde o našem zavičaju nešto pročitamo, napišemo, sugerišemo... Ipak, iskreno mislim da svi mi sa foruma imamo najmanje problema u Poljanici, neki su pored prometnih puteva, imaju sve uslove, neki žive u Beogradu, Vranju, u inostranstvu: ALI svi volimo naš kraj i svi bi nadam se voleli da on bude napredniji, da nam ne zapusti.
Kao što rekoh, Ćosa je osnivač foruma, jeste odbornik u VRANJU i bio je a nadam se da će i dalje biti predsednik mesne zajednice Vlase. Neznam da li Poljanica ima još nekog odbornika ali on će nam to reći, sve mislim na novi saziv, ukoliko je vlast tamo ustoličena ili je u toj fazi. Ali on ne živi od mesne zajednice niti od opštine Vranje, već kao što mnogi znamo, od rada u EDB Vranje, kao profesionalnjo zaposlen. Dakle, njega ne možemo smatrati krivcem niti odgovrnim ni za šta, jer kod njega nisu ni "nož ni pogača". Ja, koji sam ga prošle godine optuživao i kritikovao, evo, ispade da ga sada branim ali nije tako. Samo iznosim činjenice koje sam godinu skoro godinu dana prikupljao. Neću da krivim ni meštane mog i drugih sela zbog nemara, jednostavno, to je valjda život, nimalo lak, a naša Poljanica prilično zabačena. Ja ne živim u Poljanici, živi moj otac, ali on se tamo posebno i ne žali, ali voleo bih da Poljanica bude bolja i lepša, bogatija i naprednija. Znam koliko je teško to i zamisliti a kamoli ostvariti, znam da smo kao slepo crevo a kamoli srce Vranja, znam da nema para a ni brige države za nas, ali ipak i dalje mislim da se može ako se hoće i ako se bude uporan.
Da se razumemo, Poljanica ne može biti Švajcarska niti Kalifornija, ne možemo realno puno ni očekivati, treba nam put do naših kuća, naravno ne svih jer to je nemoguće, treba nam po neki most ili mostić, malo normalnije snabdevanje strujom, solidne komunikacije telefonom i internetom, redovan prevoz do Vranja, malo uličnog osvetljenja, da se zna da tamo ima živih duša, hvala Bogu još uvek, mada sve manje. Znači malo cementa, armature, betosnkih ili drvenih stubova za telefone, struju i slično, propusne cevi od betona, veće i manje, dobrog tucanika, kamenja...mehanizacije i nafte. Ne treba puno niti treba za svako selo, niti za svaku mahalu, ali ima još naseljenih mahala i zaseoka sa po desetak ili nešto manje kuća, do njih mora da bude mosta, puta, svetla. Oni imaju pravo na to i ne mogi niti smeju biti lišeni toga. Oni su služili vojsku, državu, policiju, njihovi preci su ratovali i ginuli u tim ratovima, davali pomoć za Crnu Goru, za preporod, učestvali u izgradnji ove zemlje posle drugog svetskog rata, trpeli nedaće koje su se pre, u toku i posle njega dešavale. Na ove konstatacije niko ne reaguje niti ih kometariše, pa se pitam da li sam lud što ih uopšte navodim. Ne krivim ja nikoga, nije ovo politika, pa i moji su preci bili na obe strane u ratovima, jedni ovamo drugi tamo, ali njih nema više i greota je kriviti ih, umrli su ili poginuli odavno. Mi moramo da gledamo napred, da sačuvamo i unapredimo ono što su naši dedovi i pradedovi stvarali i čuvali, branili i gradili. Ovde smo svi jedna stranka, jedna vojska, jedan tim.
Ćosa ne piše puno ali verovatno zna šta treba njegovoj Gradnji, ja mom Uševcu, Dragan piše o svom Mijovcu, ima tu nekih ideja i predloga, ali gde su drugi, gde je Drenovac, Stance, Sekirje, Strešak, Golemo (to veliko) Selo?????Ima puno njih na facebook, viđam ih i sa mnogima sam prijatelj, hvale svoje selo i našu Poljanicu uopšte, imaju neke zanimljive predloge, zameraju što država slabo misli na Poljanicu, pa i sama opština Vranje, nema tu pardona. Danas sam skoro pola dana proveo na ssatelitskim snimcima, "maplandia", "leteo sam iznad Poljanice" gledao udaljene mahale, okolinu, susedna sela susednih opština... Spustao se na 20 m visine, vrtelo mi se u glavi ali ne mari. I kad sam već kod toga, da ne otvaram drugu temu, da se nadovežem...

KOJI TO PUTEVI VODE KROZ POLJANICU

Na snimcima vidim tri puta, tri oznake, to su putevi 223, 124 i 124a. Koliko ja vidim (neznam ko je to ucrtavao i da li zna šta je ucrtao) ima put 223, on polazi iz Vranja, ide preko Drenovca i Uševca i stiže do Vlasa. Tu se kod onog lovačkog objekta levo odvaja i vodi ka Trsteni, što mi nije logično, jer pravo vodi ka Mijovcu i zvanično se zove regionalni put Vranje - Mijovce. Pa neće da može! Kako može da bude regionalni kad se završava u Mijovcu, daleko ispred brane u Barju, što već nije više Poljanica. Put koji se uz Studensku reku odvaja prema Kukavici i vodi ka Vučju, nema nikakvu oznaku i spaja se se putem 124, a što je isprekidan put sa istim brojem Vladičin Han - Vučje. Put 223 se kao što rekoh u Vlasu ispod kafane a ispred kuće pokojnog Coceta Maslara levo odvaja i vodi ka Trsteni gde se gubi u planinama prema Kosovskoj Kamenici. I dalje celim svojim pravcem nosi isti broj 223. Od Vlasa ide pravo put preko Golemog Sela do Mijovca i malo dalje, ali nosi drugi broj, 124a!?!????? Oznaku 124a ima i još jedan put, takođe isprekidan. to je put koji se od puta broj 223 desno na izlazu iz Uševca odvaja ka Smiljeviću, uz Smiljevačku reku i prekida se negde duboko u selu Smiljević. Dalje, vidim, od Urmanice i dalje vodi taj put sa istim brojem 124a, i ide preko Beliševa do autoputa Skoplje - Niš - Beograd i Vladičinog Hana. Ja neznam šta znače ti brojevi i ima li tu uopšte logike. Takodje vidim i puteve označene zadebljanom belom bojom, nemaju nikakve oznake niti brojeve, ali to su mahom poljski putevi i mahalski, neki odavno neprohodni, takodje isprekidani. Jedan od tih puteva vodi pored moje kapije u Uševcu iako je dosta oštćen, a ne vide se mnogo bolji i širi putevi po brdima. Zanima me ko to obeležava te puteve belom bojom i šta to znači. Ajde da se orijentišemo gde koji put vodi, koju oznaku ili kategoriju stvarno ima, jer Poljanica nikada nije imala pravu mapu - kartu, dostupnu svakome, čak i u razmeri 1:10000, koju sam 1999 dobio na poklon od tadašnje Vojske Jugoslavije. Zašto su putevi u Poljanici falsifikovani, gotovo nepostojeći putevi se vode kao prohodni, regionalni, a nema ih (npr od Mijovca do Barja i Golemog Sela)???? I da se razumemo oko regioanlnog puta Vranje - Mijovce, regionalne puteve ODRŽAVA REPUBLIKA, DRŽAVA, A NE OPŠTINA, ako je to regionalni put, jer blizu mene prolazi regionalni put Begrad - Kragujevac koji se ne može porediti sa našim oštećenim i krivudavo uskim kroz Poljanicu, pogotovo kroz Drenovac i Dobrejance. Ne bi bilo dobro da država održava taj put preko opštine Vranje, ja lično nemam poverenja. I stojim iza te svoje izjave.
Ali, što se tiče Poljanice, iako Vlase nije više opština, i dalje članove saveta MZ po selima zovu odbornicima. Pa ne može tako, a tako je od 1965. od godine kada sam ja rođen. Neznam samo kome pade na pamet da se ta opština ukine. Zato se moramo orijentisati, reorganizovati i prestrojiti, da vidimo na koga se i koliko možemo osloniti. A neki projekti za razvoj pojedinih sela su tu, neki u glavi a neki u ovoj mašini od kompjutera, lako ćemo ih prezentirati.
Eto, to je moj predgovor pred projekat za poboljšanje uslova života u Uševcu i Poljanici. Za koji dan biće objavljen ovde na ovom forumu pod ovbom temom kao podtema. Pozdrav svima!!!
avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 52
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu