PO ČEMU ILI KOME SKOLA U VLASU NOSI NAZIV "20. OKTOBAR"

Ići dole

PO ČEMU ILI KOME SKOLA U VLASU NOSI NAZIV "20. OKTOBAR"

Počalji  Aca BPU taj Sub Okt 15 2011, 19:23


Mislim da po ovom pitanju niko ne bi trebalo da bude pristrasan. Radi se o opštem i jednostavnom pitanju, ko zna neka odgovori, neka predpostavi ili neka me kritikuje, svejedno mi je. Ovo nije politika, već čista istorija, ma kakva ona bila.
Prva četiri razreda sam završio u ogranku a sledeća tri ipo u školi "20. oktobar" u Uševcu i Vlasu. Po završetku prvog polugođa sam se odselio iz rodnog kraja, sigurno ne bežeći od dobrog, i nastavio školovanje u Beogradu, tačnije u Belom Potoku, gde sam dovršio osmi razred. Ta škola se zove i dan danas po legendarnom junaku iz Karađorđevog ustanka, Vasi Čarapiću, koji rođen u ovom mestu. Kao što znamo, poginuo je u napadu ustanika na beogradsku tvrđavu kod Stambol Kapije. Prvo što su me u ovoj školi pitali, jeste iz koje škole dolazim i odakle. Rekao sam im da je to škola "20. oktobar" u Vlasu kod Vranja. Usput sam dodao da je to prva seoska škola u Srbiji koja je uvela parno grejanje i dobila posebne kabinete za svaki predmet. Da je ne bih dalje hvalili, pitali su me po čemu nosi taj naziv. Sa 14. godina, koliko sam tada imao, ja sam jedino znao da je taj datum poznat po oslobođenju Beograda 1944. od Nemaca. Na pitanje zašto škola nije uzela dan oslobođenja Vranja ili samog Vlasa, nisam znao da odgovorim.
Ni meni samom nije bilo jasno. Beograd je od Vranja daleko 365. km, plus do Vlasa oko 20. km i nešto. Beograd jeste tada bio glavni grad SFRJ, danas Srbije, ali zašto bi jedna škola u maltene izolovanoj i zabačenoj Poljanici nosila to ime, po tom datumu?! Oslobođenje Poljanice od Bugara se obeležava (lo) 26. avgusta na mestu Beli Breg između Vlasa i Golemog Sela. Bio je tu opšti sabor i da kažemo narodno veselje, pretpostavljam da su neke delegacije stavljale vence i cveće na spomen česmu koja se tu nalazi. Niko, ama baš niko od nastavnika škole u Vlasu nam nije pominjao tu temu. Na zgradi bivše policijske stanice u Vlasu stoji tabla na kojoj piše da je formacija od 40. boraca na tom mestu izvršila napad i pobedila bugarsku jedinicu vojnika i policajaca, kojih je bilo oko 300. Ne zalazim u te cifre, nisam stručan vojnik niti oficir da prosudim da li je tako mala grupa mogla da pobedi više od sedam puta brojčano jačeg neprijatelja.Nije nemoguće, ali ne bih o tome. Nego da se vratim na školu.
U selu Uševcu, upravo tog 20. oktobra kobne ratne 1915. godine, prema knjizi "Uševce 1915-spomenica za nezaborav" i spomenika u Uševcu kod škole, Bugarska vojska, konjička jedinica, na ušću Smiljevačke reke u Veternicu, ubila je 130. nevinih civila, među kojima je bilo žena, staraca i male, čak i tek rođene dece. U slu koje je tada imalo oko 55. kuća, ubijen je toliki broj civila, i to na vrlo zverski način, u knjizi piše sabljama, a na školi stoji tabla da je bilo streljanje.
Udruženje potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije /1912-1918/ pokrenulo je inicijativu oko 90. godina kasnije da se tim žrtvama podigne pristojna spomen-ploča. Bez malo ceo vek. Mnogo ranije, podignute su spomen česme poginulim i stradalim Poljaničanima u Vlasu, Golemom Selu i Drenovcu, koji su poginuli u drugom svetskom ratu. Koliko ja znam, ne može pre zore da svane, da se obeležava prvo noviji događaj pa tek onda onaj stari. Ja ne razdvajam žrtve, slava neka je i jednim i drugim, ali neko ih je ipak razdvajao, i Kraljevina Jugoslavija i SFRJ.
Bogu hvala, danas se može o svemu govoriti, pa i pisati. O ovom događaju u Uševcu, o tom pokolju nevinih civila mi u školi u Vlasu nikada nismo čuli od nijednog nastavnika. Ja sam to samo načuo od mojih starijih, sada već i pokojnih meštana. Očevidaca nije bilo živih, priča se na više načina i ima više verzija. Rista T. Nikolić je prema navedenoj knjizi, prebrojavao i popisivao mrtve, ali po kazivanju nekog čoveka, jer od momenta zločina do njegovog popisivanja žrtava, došlo je do situacija koje su mogle da pormete tačnost u popisivanju i brojanju. R.T. Nikolić nije moga to da obavi nakon zločina, nego verovatno po odlasku bzgarske vojske, koja se tu zadržala do kraja rata, prvog svetskog.
Moje pitanje glasi i molio bih da mi neko odgovori, sugeriše ili bilo šta drugo: Da li škola "20. oktobar" u Vlasu, sa svim isturenim odelenjima nosi naziv:
1. Po datumu oslobođenja Beograda, što je meni nelogično,

2. Po danu kadu su Bugaru izvršili monstruozni zločin u selu Uševcu?

Ako je po ovom prvom, onda nemam šta da dodam, osim da je nelogično i apsurdno. Ako je pa po ovom drugom, zašto nam u školi to nastavnici nisu govorili? I zašto su taj događaj prećutali i marginalizovali ga????

Kao nekadašnji učenik te škole, koji je, prema postojećoj evidenciji škole, ako je sačuvana, bio treći u generaciji od bluzu 100. đaka iz sva tri odelenja, smatram da imam pravo da znam, kao što to pravo imaju svi koji su pohađali tu školu.
I Nemci sui činili zločine, i Turci, o njima se uvek pričalo i učilo, što se onda zločini Bugara drugačije tretiraju. Ako to nekom smeta, žao mi je, ja sam građanin Srbije koji je rođen i živi u Srbiji. I to prećutkivanje istine neka služi na čast svim nastavnicima i direktorima navedene škole, kao i lokalnoj vlasti kroz tolike decenije.

Toliko o tome.

avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 52
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PO ČEMU ILI KOME SKOLA U VLASU NOSI NAZIV "20. OKTOBAR"

Počalji  Arsa taj Uto Nov 01 2011, 18:18

За име школе морам да питам некога ако зна па ће напишем овде.колко да се знаје... Very Happy

Arsa
Admin

Broj poruka : 15
Datum upisa : 09.02.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

ZAŠTO TAKO?

Počalji  Aca BPU taj Uto Nov 01 2011, 22:43


Nije stvar u tome "kolko da se znaje", to mu dođe kao radi reda, već treba da se znaje i da se objavi ne samo ovde, već i na zgradi te škole.
avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 52
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PO ČEMU ILI KOME SKOLA U VLASU NOSI NAZIV "20. OKTOBAR"

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu